Harvinaisempia harrastusvinkkejä

Löydät tästä artikkelista harrastusvinkkejä, joita ei ehkä ihan ensiksi tulisi ajatelleeksi. Tässä artikkelissa ei siis esitellä ratsastusta, jääkiekkoa, jalkapalloa, eikä muitakaan tuikitavallisia harrastuksia, vaan pyritään tarjoamaan hieman harvinaisempia vaihtoehtoja sellaiselle, joka on jo ehtinyt kahlata läpi tavallisemmat vaihtoehdot ja todeta, ettei niistä mikään oikein ollut se itselle sopivin vaihtoehto. Toivottavasti löydät näistä vaihtoehdoista juuri sinulle sopivan harrastuksen!

Radioamatööritoimintaharrastus

Radiomatööritoiminta ei ole lainkaan hullumpi harrastus, vaikkei se ehkä olekaan ihan kaikista yleisimipiä valintoja. Se on kuitenkin yllättävän monipuolinen harrastus, josta on iloa hyvin monenlaisille ihmisille. Sodankin aikana alan harrastuneisuudesta oli hyötyä, sillä harrastajat pääsivät palvelemaan isänmaataan erityistehtävissä. Tänä keväänä ja kesänä radioamatööritoiminta on päässyt jälleen näyttämään kyntensä erityisessä tilanteessa. Koronavirusepidemian vuoksi monet tapahtumat on jouduttu perumaan ja osa niistä on korvattu radiolähetyksillä. Esimerkiksi Körttiradion on ilmoitettu tänä vuonna korvaavan vallitsevat tilanteen johdosta Kauhavan herättäjäjuhlat.

Bingoharrastus

Kun puhutaan bingosta, tulee monelle mieleen vanhanaikaisen bingohuoneet, jotka mielletään helposti lähinnä eläkeläisten viihdykkeiksi tai sitten Ruotsin risteilyiltä tutut lasten bingot, joita järjestettiin laivojen leikkihuoneissa ja joissa kisailtiin pienistä palkinnoista ja luotiin lasten matkaan ripaus jännitystä. Nykyään tilanne on kuitenkin toinen, sillä modernit verkossa toimivat bingohuoneet, kuten Bingo Huone FI ovat tehneet bingosta jälleen nuorekkaan ja mielenkiintoisen harrastuksen.

Geokätköily

Geokätköily on mielenkiintoinen harrastus, joka on monen mielestä jäänyt liian vähälle huomiolle. Englanniksi harrastus tunnetaan nimellä geocaching ja se soveltuu erinomaisesti perheen yhteiseksi ulkoiluharrastukseksi. Tässä harrastuksessa korostuu ulkoilu ja seikkailullisuus. Erilaisia geokätköilytapoja on monia, joten lajin parista on mahdollista löytää juuri itseä kiinnostava tapa.

Geokätköily on oivallinen harrastus sinulle, joka liikut mielelläsi luonnossa ja etsit elämyksiä. Se soveltuu hyvin myös historiasta kiinnostuneille harrastajille, tai veneilijöille ja kiipeilijöille. Jos kaipaat harrastukseltasi älyllistä haastavuutta, tarjoaa geokätköily myös tätä. Samalla tämä harrastus tarjoaa kivaa kuntoilua ja mahdollisuuden haastaa itsensä.

Ympäri maailman löytyy jo useita miljoonia geokätköjä ja harrastaminen onnistuukin jopa omalla kotiseudulla tai ollessasi matkoilla. Osa kätköistä löytyy läheltä tunnettuja nähtävyyksiä, kun taas osa niistä on kätketty keskelle asumatonta maastoa. Omaa autoa ei tässä harrastuksessa tarvita, vaan kävely, pyöräily ja julkiset kulkuvälineet soveltuvat hyvin matkan taittamiseen.

Jos haluat löytää geokätköjen koordinaatteja, kannattaa vierailla kansainvälisellä sivustolla, Geocaching.com, josta voit löytää tarvitsemasi koordinaatit. Älykännykän GPS-paikannus riittää alkuun pääsemiseen, ja osa helpoimmista kätköistä on mahdollista löytää pelkällä kartallakin. Aivan ensimmäiseksi sinun tulee luoda sivustolle oma tunnus. Tämän jälkeen pääset katsomaan geokätköjen sijaintitietoja. Tunnuksen rekisteröityminen onnistuu helposti, eikä maksa mitään eli alkuun pääsee ilman hankintoja tai aloitusmaksuja. Jos kuitenkin olet valmis sijoittamaan alkuun hieman rahaa, on sinulla mahdollisuus hankkia sivustolle maksullinen premium-jäsenyys, joka tarjoaa sinulle lisäominaisuuksia, ja jonka avulla mobiilisovellus näyttää sinulle kaikki sivuston geokätköt.

Tämän jälkeen voit aloittaa kätköjen hakemisen. Ota selvää, mistä löydät sinua lähimmän kiinnostavan kätkön. Käytä apunasi sivuston karttatyökalua ja valitse ensimmäiseksi kohteeksesi jokin helpoista peruskätköistä. Vaativampia kätköjä kannattaa lähteä etsimään sitten, kun taitosi ovat ehtineet hieman karttua.

Paikannettuasi kiinnostavan kätkön kartalta alkaa varsinainen seikkailu. On nimittäin aika lähteä etsimään kätköä maastosta. Tässä vaiheessa sinun kannattaa syöttää GPS-laitteeseesi valitsemasi geokätkön koordinaatit. Jos käytät mobiilisovellusta, valitse kätkö kohteeksesi ja seuraa karttaa tai kompassia sovelluksessa.

Merenneitouinti

Jos tunnet olevasi kuin kala vedessä ja kaipaat uintiisi uusia haasteita, kannattaa kokeilla merenneitouintia. Perinteisesti merenneitoa pidetään erityisen myyttisenä hahmona, johon liittyy tiettyä kiehtovuutta ja salaperäisyyttäkin. Merenneidot ovatkin aina herättäneet kiinnostusta ja ihmetystä. Nyt on mahdollista päästä itsekin kokeilemaan miltä tuntuisi olla hetken merenneito ja uida kalanpyrstön kera. Merenneitouinti on nimittäin rantautunut Suomeen nopeasti ja lajin parissa järjestetään jo opastettuja harrastustunteja ympäri Suomen.

Tämä harrastus sopii uimataitoiselle harrastajalle, joka on kiinnostunut merenneitoilusta. Laji on hauska mutta myös haastava, minkä vuoksi hyvä uimataito on tarpeen. Vähimmäisvaatimus on, että harrastaja selviytyy sujuvasti 50 metrin uinnista. Lisäksi hänen tulee pystyä sukeltamaan veden alle ja sen alla ja kellumaan sekä selällään että vatsallaan. Tässä lajissa saa tosiaan haastaa itsensä, mutta samalla onkin entistä palkitsevampaa nähdä, kuinka omat taidot kehittyvät ja itsestä tulee entistä taitavampi merenneito.

Laji soveltuu lapsille ja aikuisille, kunhan uimataitovaatimus täyttyy. Se on erittäin tehokasta kuntoliikuntaa ja auttaa kehittämään kehonhallintaa, hapenottokykyä ja koordinaatiota. Ennen kaikkea laji on kuitenkin hauska laji, joka tarjoaa vesiliikunnan iloa parhaimmillaan.

On tärkeää muistaa, että pyrstön kanssa uiminen ei ole lainkaan samanlaista tavallisen uinnin kanssa. Tästä syystä vaaditaankin pitkäjänteistä harjoittelemista, jotta uiminen merenneidon pyrstön kanssa onnistuu. Lajiin kannattaakin tutustua turvallisissa ja ohjatuissa olosuhteissa. Esimerkiksi Vesikaste Oy järjestää lajin kursseja. Tässä onkin harrastus, jota ihan jokainen ei harrasta ja joka varmasti herättää ihastusta ja mielenkiintoa!