SRAL eli Suomen Radioamatööriliitto ry on kansallinen radioamatöörien keskusjärjestö, joka pyrkii edistämään ja tukemaan amatöörimaista radiotoimintaa. Se tukee alan harrastajia ja järjestää kerhoja, kilpailuja ja tapahtumia. Myös radiosuunnistus on tärkeä osa liiton toimintaa. Kerromme tässä artikkelissa, millaista radioamatööriharrastus on ja kuinka asiasta kiinnostunut pääsee mukaan.
Radioamatööritoiminta harrastuksena
Radioamatööritoiminta harrastuksena on erityisen mielenkiintoinen ja monipuolinen. Se sopii hyvin monenlaisille harrastajille ja monen mielestä harrastus kykenee tarjoamaan jokaiselle jotakin. Osa harrastajista nauttii erityisen paljon siitä, että saa pitää yllä radioamatööriyhteyksiä. Jollekin toiselle taas harrastuksen parasta antia on radiosuunnistus tai antennien tai muiden laitteiden rakentelu. Joku harrastajista saattaa rakennella jopa radioamatöörisatelliitteja.
Harrastus sopii monen ikäisille harrastajille ja mukana onkin niin koululaisia kuin eläkeläisiäkin. Suomessa lajin harrastajia on jo reilut 5 000 ja maailmanlaajuisesti jopa 3 miljoonaa.
Radioamatöörinä voit pitää yhteyttä muihin alan harrastajiin ympäri maailman Kerro yhteydenoton aikana asemasi kutsumerkki ja kuinka hyvin kuulet toisen radioamatööriaseman. Voit kertoa myös nimesi ja asemasi sijaintipaikan. Toisinaan yhteys on erittäin lyhyt, mutta toisinaan yhteyden aikana voidaan intoutua jutustelemaan pidemmäksikin ajaksi. Yhteydenpito onnistuu puhumalla tai sähköttämällä tai lähettämällä kuvia tai dataa.
Harrastuksessaan jo hieman pidemmälle edistynyt harrastaja voi itsekin rakentaa antenneita ja laitteita. Erilaisissa tapahtumissa ja kerhoissa järjestetään pajoja, joissa voi oppia rakentelemaan erilaisia harrastuksessa tarvittavia laitteita ja antenneja.
Harrastus on mahdollista yhdistää suunnistukseen. ARDF eli radiosuunnistus perustuu siihen, että pyritään etsimään rastit, jotka on piilotettu metsään. Radiolähettimet toimivat rasteina ja niiden etsimiseen käytetään omaa vastaanotinta. Suomen Radioamatööriliitto on jäsenyhdistyksenä Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa ja useat radioamatöörit ottavatkin osaa Vapepan tehtäviin ja harjoituksiin. Näin harrastuksesta tulee entistäkin mielenkiintoisempi ja mielekkäämpi! Liiton tapahtumakalenterista voi käydä näppärästi katsomassa tulevat tapahtumat.
Kuinka toimintaan pääsee mukaan?
Jotta pääsee mukaan radioamatööritoimintaan, tulee suorittaa osakokeista koostuva pätevyystutkinto. Osakokeita kutsutaan myös moduuleiksi ja niitä on mahdollista suorittaa halutessaan vaikka yksi kerrallaan. Haluamasi radioamatööriluokka määrittelee sen, mitkä moduulit sinun tulee suorittaa. Perusluokasta aloittaminen on helpointa. Tässä luokassa sinun tulee suorittaa K-moduuli ja T1-moduuli. K-moduuli käsittelee määräyksiä ja liikenneöintiä ja T1-moduuli puolestaan käsittelee sähkö- ja radiotekniikan alkeita.
Radioamatöörikerhot järjestävät kursseja, joiden avulla on mahdollista opiskella tutkintoa varten. Opiskelu onnistuu toki myös omatoimisesti, mutta jos käytettävissä on tuttu radioamatööri, kannattaa pyytää häneltä opastusta tutkintoon valmistautumisessa. Tavallisesti kurssit alkavat syksyllä. Jos olet alle 18-vuotias, tarvitset huoltajan suostumuksen voidaksesi osallistua tutkintoihin.
Historiaa
Nuoren Voiman Liitto -niminen radioharrastuspiiri perustettiin jo 9. tammikuuta vuonna 1921. Huhtikuussa 1921 se vaihtoi nimekseen N.V.L.:n Radioyhdistys. Radioyhdistys anoi lupaa Valtioneuvostolta perustaakseen langattomia radioasemia. Yhdistys sai luvan 24. elokuuta vuonna 1921. Säännölliset yleisradiolähetyksiksi kutsutut lähetykset alkoivat 1924 Tampereella. Tuolloin Arvi Hauvonen oli saanut radioamatööriluvan itse rakentamalleen lähettimelle.
Radiola-asema aloitti omat lähetyksensä vuonna 1924. Se toimi NVL:n alaisuudessa ja sillä oli 500 wattinen lupa. Yleisesti Radiolaa pidetäänkin maamme ensimmäisenä oikeana yleisradioasemana. 8. syyskuuta vuonna 1926 yleisradio-ohjelmia alkoi järjestää Suomen Yleisradio. 1935 radioamatöörien tuli suorittaa sotilasradiosähköttäjän tutkinto ja sodassa radioamatöörit työskentelivät erityistehtävissä.